Translate

piatok 7. februára 2014

Autizmus

Pod pojmom autista si väčšina z nás predstaví známe postavy z filmov ako Rainman alebo Mercury. Postavy, ktoré sú vysoko inteligentné, fungujú ako počítače a žijú vo vlastnom svete. V skutočnosti je okolo 75% prípadov detského autizmu spojené s mentálnou retardáciou, či už miernou a stredne ťažkou alebo ťažkou až hlbokou formou. Ľudia s autizmom premýšľajú inak ako zdraví ľudia. Žijú vo vlastnom svete a nechápu ten náš, podobne ako my nechápeme ten ich. Potrebujú špeciálny typ starostlivosti a vzdelávania, vďaka ktorému sú schopní pochopiť a prispôsobiť sa do určitej miery nášmu svetu, s možnosťou plnohodnotnejšieho života. V autizme ide o problém neschopnosti pripísať veciam význam. Tento problém majú všetky osoby s autizmom, ale aj tak sa spôsob akým sa to prejavuje prípad od prípadu podstatne líši.
Autizmus je porucha vzťahu k realite, prejavuje sa stiahnutím sa do sveta fantázie, sociálnej izolácie, egocentrickým, nerealistickým myslením, snením, myslenie postihnutého je zamerané výhradne na osobné potreby, odtrhnuté od skutočného sveta. V minulosti bol autizmus zamieňaný za schizofréniu. Trvalo niekoľko desaťročí, než sa ukázalo, čo je zjavné, že obe poruchy majú celkom odlišné príznaky a autizmus má oproti schizofrénii skôr stacionárny charakter“.
Jedným zo základných aspektov autistického myslenia je nedostatok koherentného myslenia – to znamená, že jedinci s autizmom majú problémy interpretovať svet ako jednu zjednotenú jednotku, vidia detaily ako izolované jednotky. Jednoducho povedané pre stromy nevidia les. Jedinci s autizmom veci často interpretujú mechanicky, teda doslovne.
Jedinci s autizmom majú veľa problémov pri snahe odhaliť koherenciu vo svete, tak je nám absolútne samozrejmé, že by mali mať problémy:
•          v ľudských vzťahoch
•          v komunikácii
•          v zvládaní flexibility každodenného správania

V každej z týchto troch zmienených oblastí sa jedinci s autizmom správajú inak a zvláštne, pretože situácie interpretujú úplne doslovne a v izolovaných súvislostiach. 


(Zdroj: Hrdlička, M.- Komárek, V.- eds. Dětský autismus, Praha: Portál, 2004. 206s. IBSN 80-7178-813-9; Vermeulen, P. Autistické myšlení, Praha: Grada, 2006. 130s.  ISBN: 978-80-247-1600-8)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára