Translate

piatok 7. februára 2014

Donnie Darko

 Tento film patrí jednoznačne medzi tie, ktoré nestačí vidieť raz, a to nemyslím len kvôli filmovému zážitku, ale aj kvôli tomu, že človek (teda aspoň ja) ho nedokáže pochopiť a vstrebať na prvýkrát. Donnie Darko už na prvý pohľad nie je obyčajný puberťák. Sála z neho niečo, čo ani neviem poriadne popísať, akási temnota (pochvala patrí v prvom rade Jakeovi Gyllenhaalovi za skvelé stvárnenie) a strach, ale na druhej strane má svoje kúzlo, ktoré vás upúta. Trpí halucináciami, ktoré ho nútia správať sa spôsobom, ktorý sa jednoznačne vymyká norme. Celý čas bojuje so svojimi démonmi, a to nielen v prenesenom zmysle. Máta ho obrovský zajac (Frank), ktorý mu tvrdí, že v presne stanovený čas, o 28 dní, príde koniec sveta a tiež ho núti robiť veci, ako je, napríklad, vytopenie školy alebo podpálenie domu. O Frankovi povie aj svojej psychologičke, ktorá mu diagnostikuje paranoidnú schizofréniu. V tom istom čase spozná novú študentku (Gretchen), do ktorej sa zamiluje a tiež sa pod Frankovým vplyvom začne zaujímať o cestovanie v čase. Ku koncu filmu, keď si Donnie so sestrou užívajú halloweensku párty, príde za ním Gretchen, že jej mama zmizla a vtedy si už Donnie uvedomuje, že sa blíži Frankom predpovedaný termín konca sveta. Gretchen umiera, keď ju nešťastne zrazí auto, ktorého šofér je prezlečený za zajaca (vyzerá presne ako Frank), Donnie ho zastrelí. V zápätí sa všetko vracia na začiatok (späť v čase), kedy na dom Donnieho rodiny padol motor lietadla, no tentoraz to Donnieho zabije.
Dej aj postavy sú prepracované do posledného detailu, hudba aj herecké obsadenie skvele dopĺňajú ponurú atmosféru filmu. Čo sa týka pointy filmu, tak tá je diskutabilná. Film sa dá pochopiť rôzne a myslím, že každý z nás tam nájde niečo iné. A nielen to. Vo mne vyvolal rôzne emócie a otázky ohľadom toho, či bol Donnie naozaj chorý alebo bol len obdarený inou úrovňou myslenia? Bolo cestovanie v čase (vo filme) skutočné? Odkiaľ sa vzal Frank?

Stretla som sa s rôznymi názormi na tento pozoruhodný film, ale najlepšie (alebo najhoršie?) je, že nikto nám nemôže vyvrátiť alebo potvrdiť spôsob, akým sme pochopili film, keďže ani sám režisér nepozná jednoznačné vysvetlenie deja. Tento film dokonca spôsobil, že sa jeho obdivovatelia a fanatici združili a rozoberajú film do rôznych detailov, snažia sa vysvetliť každú jednu scénu. Nazývajú sa darkológovia.
Ja som ho videla už asi osemkrát a dosiahla som tým (minimálne to), že na prvej Rorschachovej škvrne nedokážem vidieť nič iné, len Frankovu hlavu :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára