Translate

štvrtok 31. júla 2014

Efekt roztlieskavačiek (The Cheerleader effect)

Možno ste si už niekedy všimli, že sa ľudia zdajú krajšími, keď sú na fotke v skupine viacerých ľudí, ako keď sú odfotení sami. Zaujalo to aj psychológov Walkera a Vula, a preto v roku 2013 zverejnili štúdiu, v ktorej sa týmto zaujímavým efektom zaoberajú. 
Základnou myšlienkou výskumu zverejneného v časopise Psychological Science je, že náš mozog má tendenciu "spriemerovať" tvár jedného človeka s tvárami ostatných ľudí v skupine, a teda ak sme v spoločnosti pekných ľudí, naša malá podivná tvár je vnímaná ako menej malá a podivná.
Walker a Vul urobili päť experimentov, v ktorých ľudia hodnotili krásu ľudí na fotkách, pričom niektorí ľudia boli na fotkách sami, iní v skupine a niektoré skupiny ľudí boli len kolážou ľudí odfotených osamote. V každom prípade dostali muži aj ženy v skupinách vyššie hodnotenie (zdali sa atraktívnejší) ako keď boli na fotkách osamote. Walker to odôvodnil tým, že priemerné tváre sú atraktívnejšie vzhľadom na spriemerovanie našich neatraktívnych zvláštností. 
Tento efekt si vyslúžil pomenovanie The Cheerleader effect (Efekt roztlieskavačiek) preto, lebo tím roztlieskavačiek vyzerá zďaleka vždy atraktívne, ale keď vidíte roztlieskavačky osamote, už vám nemusia pripadať tak krásne ako predtým. 
Demonštráciu Efektu roztlieskavačiek je možné vidieť aj v seriály How I met your mother (Ako som spoznal vašu matku), konkrétne v siedmej epizóde štvrtej série, kde je celá partia v bare a Barney (Neal Patricky Harris) sklamane poznamená, že "nie je ohromený aktuálnym osadenstvom baru" a keď začnú ostatní namietať, vysvetlí im, ako efekt roztieskavačiek funguje.

Podľa Walkera a Vula sa tento efekt zrodil z faktu, že náš vizuálny systém reprezentuje objekty ako celok a jednotlivé objekty sú "skreslené" smerom k priemeru. V konečnom dôsledku sú teda priemerné tváre vnímané ako viac atraktívne v skupine ako osamote. Tento fenomén spôsobuje, že sa nám jednotlivé tváre v skupine zdajú byť viac priemerom skupiny a priemer skupiny sa nám zase zdá viac atraktívny ako jednotlivé tváre v priemere. 
Účinok efektu nezávisí od počtu osôb v skupine, ale výraznejšie sa prejavuje, ak sú v skupine aspoň traja ľudia. 
Efekt roztieskavačiek nám teda môže dať ďalšiu zámienku k vlastnej socializácii a napr. k cestovaniu vo väčšej partii ľudí. Dokonca takmer u každého z nás vzťahy nepriamo ovplyvňujú naše zdravie a množstvo času stráveného v spoločnosti ľudí koreluje aj s kvalitou života. Preto možno nevyzeráme v skupine ľudí atraktívnejšie len kvôli funkcii nejakej mozgovej štruktúry, ale preto, lebo sme v spoločnosti iných skutočne šťastnejší.


(Pozrite si prvý obrázok. Všetky ženy vyzerajú atraktívne. Potom si pozrite obrázok o niečo nižšie, na ktorom je Rachel Dratch osamote - na prvom obrázku to je druhá žena zľava. Tak, čo na to hovoríte?)

A tu môžete vidieť Barneyho ilustráciu Efektu roztlieskavačiek :)


                         


(Zdroj: http://www.spring.org.uk/2014/05/the-cheerleader-effect-people-appear-better-looking-in-groups.php, http://uproxx.com/tv/2013/11/barney-stinsons-cheerleader-effect-met-mother-real-says-science/, http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/11/cheerleader-effect-why-people-are-more-beautiful-in-groups/281119/)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára