Translate

sobota 27. septembra 2014

Mýty o psychológoch

Často sa stretávam s rôznymi (nesprávnymi) názormi na psychológov, ktorým ľudia aj napriek tomu, že sú nereálne, stále veria. Práve preto považujem za potrebné objasniť, ako sa v skutočnosti niektoré veci majú.


Mýtus č. 1 - Psychológ dokáže čítať myšlienky.
Prosím vás, toto nemôžete myslieť vážne. Aj napriek tomu, že už len samotná myšlienka na to, ako niekto niekomu číta myšlienky (v reálnom živote, nie v sci-fi) je smiešna, často sa ma ľudia pýtajú, či dokážem povedať, čo sa im práve honí hlavou. Odpoveď znie: nie, nedokážem. Predmet Čítanie myšlienok doteraz ešte ministerstvo školstva nezaradilo do osnov (kto by to len učil? Profesor X?) a pokiaľ sa tak nestane, vaše (nevypovedané) myšlienky ostávajú len a len vaše. 

Mýtus č. 2 - Psychológ dokáže bez problémov odhaliť, keď mu niekto klame.
Psychológ, bohužiaľ, nemá v hlave zabudovaný detektor lži, takže vám so 100% istotou nemôže povedať, či klamete alebo nie. Samozrejme, pokiaľ človek pracuje s ľuďmi denno-denne, môže mať vycibrený zmysel na odhalenie klamstva, ale to sa môže naučiť hocikto a ani nemusí byť psychológom. Pokiaľ si však myslíte, že je možné odhaliť klamstvo len na základe reči tela, mýlite sa. Je dokázané, že neexituje žiadny signál naznačujúci klamstvo. V minulosti sa síce verilo, že klamár uhýba pohľadom alebo sa nervózne mrví, ale dnes už tieto veci neplatia, keďže sa ľudia počas rokov (asi v rámci evolúcie :) ) naučili klamať tak, aby ich nebolo ľahké odhaliť. Čiže ak sa s niekým rozprávate a ten človek neustále uhýba pohľadom, to ešte zďaleka neznamená, že klame. Pravdepodobne mu je len nepríjemný priamy očný kontakt. Aj takí ľudia sú.

Mýtus č. 3 - Psychológ Vám dá zaručené rady na hocijaký problém.
Tak a toto už vôbec nie. Je všeobecne rozšírené, že psychológovia dávajú ľuďom na terapii rady, ako by mali zvládnuť svoje problémy, lenže tak to vôbec nie je. Úlohou psychológa nie je ľuďom radiť, práve naopak. Jeho úlohou je naviesť vás k správnej odpovedi, pomôže vám spoznať a pomenovať emócie a veci, ktoré vás trápia a následne s nimi pracovať. Nikdy vám však nepovie, čo je správne riešenie vášho problému, lebo to nemôže poznať nikto okrem vás.

Mýtus č. 4 - Psychológ je "dokonalý" človek.
Síce som to s tým slovom "dokonalý" trochu prehnala, ale zdá sa mi, že každý od psychológa očakáva, aby dokázal správne reagovať na každý problém, aby vždy vedel, ako sa zachovať v danej situácii, nič ho nerozrušilo a presne vedel človeka odhadnúť už po prvom pohľade na neho. Očakáva sa od neho, aby bol v sociálnych vzťahoch neomylný. Treba si však uvedomiť, že aj psychológ je človek ako každý iný, má svoje charakterové črty a vlastnosti rovnako ako "nepsychológovia", a teda sa môže stať, že sa v niekom zmýli, alebo bude v nejakej situácii reagovať nevhodne. Nikto predsa nie je dokonalý, rovnako ako ani úlohou psychológa nie je byť dokonalým.

Mýtus č. 5 - Psychológ musí vedieť pracovať s každým človekom.
(Práve som prevrátila oči.) Nie, nemusí. Ako som už aj vyššie spomínala, aj psychológ je len človek. To znamená, že niekto mu môže byť sympatický, niekto iný zase menej, a to nie len v súkromnom živote, ale aj v práci. Psychológovia si vyberajú s kým chcú pracovať. Niekomu nevyhovuje pracovať napr. s deťmi, inému zase s alkoholikmi, schizofrenikmi alebo homosexuálmi. Je to individuálne a keďže je jednou z podmienok terapie bezpodmienečné prijatie klienta, psychológ sa nehrnie do práce s človekom, ktorého by nemohol bezpodmienečne akceptovať. V takomto prípade klienta odporučí inému kolegovi, ktorý s ním dokáže pracovať lepšie.

Mýtus č. 6 - Psychológ, ktorý potrebuje "pomoc" iného psychológa, je zlý psychológ.
Ani toto nie je správne presvedčenie. Mnohí psychológovia (v závislosti od špecializácie a oblasti, v ktorej pracujú) absolvujú individuálnu terapiu, ktorá je dôležitou súčasťou psychohygieny. Nedávno mi jeden "kolega" povedal zaujímavú vec, a to, že klienta môžeme dostať len tak ďaleko, ako sme my sami. Čiže ak má psychológ nespracované traumy alebo problémy, ktoré ho zaťažujú (a to určite má každý jeden, veď sme tiež ľudia), práca s klientom nemusí byť taká efektívna, aká by mala byť. No a liečiť sám seba nie je najlepší nápad :)  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára