Translate

nedeľa 4. decembra 2016

8 rád, ako si zvýšiť sebavedomie

Takmer denne sa stretávam s tým, ako sa ľudia sťažujú na svoje nízke sebavedomie a tiež na to, že nevedia, čo s tým urobiť. Nízke sebavedomie je veru častým problémom, ktorý trápi veeeeľmi veľa ľudí. Našťastie, spôsob, akým na seba nazeráte je možné zmeniť. Netvrdím, že to je jednoduché, ani že to pôjde zo dňa na deň, no isto to pôjde. Ja sama som dlho hľadala spôsob, ako si zvýšiť sebavedomie a pri písaní týchto rád som vychádzala aj z vlastných skúseností :)


  1. Zbavte sa negatívnych ľudí. Všetci máme v okolí ľudí, ktorí sú negatívni, neprimerane kritickí, majúci potrebu neustále upozorňovať na naše chyby a takí, ktorí na našu osobu nemajú ani jedno pekné slovo. Naše nízke sebavedomie takýchto ľudí vôbec nepotrebuje. Na začiatok je preto potrebné identifikovať týchto ľudí a následne s nimi obmedziť kontakt. Pokiaľ má človek zdravé sebavedomie, dokáže bez problémov odolávať aj takýmto vplyvom, no pokiaľ ho má niekto nízke, takto nastavení ľudia mu ho ešte viac znižujú. Samozrejme, niekedy nie je možné úplne vylúčiť týchto ľudí zo svojho života, no môžeme s nimi obmedziť kontakt do takej  miery, aby sme sa s nimi stýkali, len keď to je naozaj nutné. 
  2. Spoznajte sa. Napriek tomu, že by sme mohli považovať za samozrejmé, že sa poznáme, nie je to pravda. Väčšina ľudí nedokáže z fleku povedať 5 svojich pozitívnych vlastností alebo si myslia, že nemajú na nič talent a považujú sa za "obyčajných". Nezamýšľajú sa nad svojím správaním, cítením a svojím životom. Pritom práve sebareflexia môže byť výborným zdrojom pozitívnych (ale aj negatívnych) pocitov, ktoré následne ovplyvnia naše sebavedomie. Všímajte si svoje prežívanie, svoje vlastnosti, schopnosti, váš postoj k iným ľuďom, spôsob komunikácie... Uvedomujte si, v čom sa odlišujete od ostatných -  pokiaľ to vnímate negatívne, zmeňte to a ak to je pozitívne, držte sa toho a buďte na to hrdí.
  3. Naučte sa prijať kompliment. Znie to ako klišé, ale neverili by ste, ako veľa ľudí má problém prijať kompliment. Hlavne ľudia s nízkym sebavedomím. Preto, pokiaľ vám niekto nabudúce polichotí, neodbite ho hneď slovami "Ale, prosím ťa..." Pekne za pochvalu poďakujte a zapisujte si veci, ktoré vám boli pochválené. Tento zoznam si zaveste niekam, kde ho môžete stále vidieť. Bude vám pripomínať vaše dobré stránky, na ktorých môžete stavať.
  4. Chváľte. Tento bod súvisí s tým predchádzajúcim. Pokiaľ budete rozdávať komplimenty a chváliť ostatných okolo seba, budú mať potrebu komplimenty vám vrátiť. Treba si uvedomiť, že ľudia nechvália iných ľudí preto, lebo na to nie sú zvyknutí. Nie je to spôsobené tým, že by nemali čo pochváliť. Preto pokiaľ niekto zareaguje na váš kompliment iným komplimentom, nehľadajte za tým žiadnu faloš, ale prijmite ho. A zapíšte si ho na zoznam :)
  5. Pracujte na sebe a prekonávajte sa. Nie je žiadnym tajomstvom, že za nízkym sebavedomím stojí hlavne nespokojnosť so svojou osobou. Aj toto sa dá zmeniť, musíte na sebe ale popracovať. Pokiaľ nie ste spokojní so svojou postavou, vygooglite si cviky zamerané na partie, s ktorými nie ste spokojní. Ak máte pocit, že sa musíte hanbiť za svoje vedomosti v určitých oblastiach, vyčleňte si čas na to, aby ste obohacovali svoje vedomosti. Učte sa jazyky, cestujte, cvičte, čítajte. To všetko vám pomôže cítiť sa sebavedomejšie a istejšie v spoločnosti iných ľudí.
  6. Naučte sa byť tolerantní a nesúdiť. Toto je veľmi ťažká vec, hlavne ak ste naučení sústreďovať sa na chyby a slabé stránky iných ľudí a následne im ich vyhadzovať na oči. Je to však len naučený spôsob myslenia, ktorý sa dá zmeniť. Snažte sa vždy, keď u niekoho identifikujete niečo kritizovania hodné, nájsť aj niečo pozitívne, čo si zaslúži pochvalu. Postupne sa naučíte hľadať automaticky to dobré a kritizovanie pôjde stranou. A prečo to je dôležité? Iste ste už niekedy počuli o tom, že každý vychádza zo seba a to platí aj v tomto prípade. Pokiaľ ste vy kritickí k iným, budete automaticky predpokladať, že aj iní sú rovnako kritickí k vám. To potom, samozrejme, negatívne ovplyvní aj vaše sebavedomie.
  7. Dávajte si menšie ciele. Je možné, že so sebou nie ste spokojní aj kvôli tomu, lebo sa vám často nedarí. No a jedným z možných príčin toho, že sa vám nedarí je, že si dávate ťažko dosiahnuteľné ciele, ktoré nie sú primerané vaším schopnostiam. Preto sa vždy sústreďujte radšej na menšie, jednoduchšie ciele. A ktovie, možno sa vám vďaka nim podarí dosiahnuť aj nejaký väčší cieľ. Veľkým plusom je tiež to, že pokiaľ úspešne naplníte malé ciele a prekonáte jednoduchšie prekážky, uistíte sa v tom, že nie ste neschopní, a to pozitívne vplýva na vaše sebavedomie.
  8. Myslite pozitívne. Musíte si uvedomiť, že zlyhanie je len uhol pohľadu. Keď sa vám v niečom nedarí, neberte to ako zlú vec. Skúste na to myslieť ako na príležitosť vyskúšať niečo nové. Svet nám predsa ponúka toľko možností, bolo by smutné, keby sme sa upínali len na pár vecí. A potom, neexistuje človek, ktorému by sa vo všetkom darilo. Aj úspešní ľudia si našli "tú svoju oblasť", ktorej sa venujú, pritom možno v ďalších milión veciach by zlyhávali. Dajte si za úlohu nájsť aspoň 3 oblasti, v ktorých sa vám darí a zamerajte sa na ne, a naopak. Keď sa vám v niečom dlhodobo nedarí, vypusťte to zo života a nahraďte to niečím novým.

Pokiaľ chcete mať zdravé sebavedomie, budete musieť na sebe trochu popracovať, ale verte mi, oplatí sa to. A pamätajte, pokiaľ robíme stále to isté, aj výsledok bude vždy rovnaký, preto je pre zmenu potrebné robiť veci trochu inak :) Držím palce pri zvyšovaní sebavedomia a budem rada, ak dáte spätnú väzbu, ako sa vám v tom darí :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára