Translate

nedeľa 22. mája 2016

Kde je vpravo a kde vľavo?


Mali ste niekedy problém rozlíšiť pravú stranu od tej ľavej?  Napr. v prípade, keď sedíte za volantom. Spolucestujúci vás požiada, aby ste odbočili doprava a vy v rýchlosti netušíte, kde pravo je? Ak áno, nie ste sami - značná časť našej populácie má problémy rozlíšiť pravo od ľava.


Ľavo-pravé rozlišovanie je komplexný neuropsychologický proces zahŕňajúci niekoľko vyšších neurologických funkcií, ako je  napríklad aj schopnosť prepojiť zmyslové a vizuálne informácie, funkcie jazyka a pamäť. Pre niektorých ľudí to je úplná prirodzenosť, ale pre nás ostatných to môže byť veľkou výzvou (áno, aj pre mňa :D )
Výskumy potvrdzujú, že viac ako 15% populácie (približne každý 5. človek) môže mať problém rozlišovať medzi pravou a ľavou stranou. Dobrou správou je, že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by spájal neschopnosť rozoznávať strany s naším IQ. Nie až takou dobrou správou je, že sa na druhej strane zistila súvislosť tejto "neschopnosti" so škaredým rukopisom, s problémami  v oblasti matematiky, dyslexiou či dokonca aj so schizofréniou.
Staršie výskumy tvrdia, že ženy majú častejšie problémy s rozlišovaním strán, ale niekoľko neskorších výskumov neodhalilo v testoch žiadny rozdiel medzi pohlaviami, čo znamená, že jediný rozdiel je v tom, že ženy častejšie priznávajú svoju neschopnosť v tomto smere ako muži. 
Tí z nás, ktorí majú problém v tejto oblasti, si pravdepodobne vyvinuli nejaké zvládacie mechanizmy. Ja si napr. vždy snažím spomenúť, ktorou rukou píšem. Hneď potom viem, ktorá je moja pravá ruka. Hodinky zase nosím na ľavej ruke, čo mi tiež uľahčuje rozhodovanie o stranách. Beda mi ale, keď ich práve nemám na ruke :)
No a čím to je? Jedným z dôvodov môže byť zmätok vyvolaný v detstve. Deti sa spoľahlivo naučia rozlišovať ľavú stranu od pravej približne vo veku 6-7 rokov a rozlíšiť pravú/ľavú stranu inej osoby až vo veku 8 rokov. Deťom sa však aj v mladšom veku dávajú inštrukcie zamerané na pravo-ľavé rozlišovanie. Napr. 5 ročnému dieťaťu povieme (v škôlke, doma...), aby zdvihlo pravú ruku a vieme, že to je pre neho ešte ťažké, tak na ukážku tiež zdvihneme pravú ruku. Lenže dieťa stojí oproti nám a keďže má tendenciu opakovať nás, zdvihne ľavú ruku. Párkrát sa to zopakuje a nie je divu, že má chúďa dieťa chaos v tom, ktorá ruka je ktorá. 
Iné vysvetlenie sa zameriava na asymetriu mozgových hemisfér. Väčšinou je jedna hemisféra dominantnejšia ako druhá, rovnako to máme aj s rukou, nohou, okom alebo uchom. Niektorí ľudia však majú hemisféry symetrické, čo môže spôsobovať aj problémy s rozlišovaním strán.
V skutočnosti vedci stále bádajú v tejto oblasti a snažia sa ozrejmiť dôvody, kvôli ktorým niektorí z nás nedokážu spoľahlivo a bez pomôcok rozlišovať pravú stranu od ľavej.



(Zdroje: http://news.nationalpost.com/news/canada/right-left-difference-consequences-in-hospitals; http://www.chron.com/life/article/If-you-can-t-tell-your-left-from-your-right-1752863.php; http://www.dailymail.co.uk/health/article-3012739/Do-struggle-distinguish-left-right-far-says-academic-reveals-s-important.html)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára