Translate

sobota 15. februára 2014

Naučená bezmocnosť

Tento pojem vytvoril M. Seligman na základe sledovania pokusov so zvieratami. Ide o jav, kedy sa pokusné zviera naučí, že nemôže kontrolovať averzívny podnet (elektrošoky) a teda sa stáva bezmocným, demotivovaným a nerobí nič, aby sa elektrošokom vyhol, len ich pasívne prijíma. Čiže na základe predchádzajúcich skúseností si myslí, že nech robí hocičo, nepríjemný podnet bude prichádzať aj naďalej, preto sa vzdá a len pasívne prečká, pokiaľ to celé skončí. 
Tento experiment bol neskôr zopakovaný aj na ľudskej vzorke a potvrdil, že naučená bezmocnosť sa netýka len zvierat. U ľudí sa prejavuje napríklad v oblastiach lásky (keď je niekto neustále odmietaný osobami opačného pohlavia, po istom čase sa už prestane snažiť a úplne vzdá sa nádeje na to, že si nájde partnera), práce (osoba, ktorá si dlhodobo nedokáže nájsť prácu, aj keď ju hľadá a chodí na pohovory, ale je stále odmietaný, sa po čase zmiery s tým, že si prácu nenájde a prestane ju hľadať), školy (študent sa učí, ale ani tak nespraví za sebou viacero skúšok, začne sa cítiť bezmocný a teda sa na zvyšné skúšky ani nenaučí), politike (ľudia to už s vládou vzdali, pretože ak chodili pravidelne voliť, žiadna zmena však nenastala, zmierili sa s tým, že nič už nezmôžu, treba to len pretrpieť) a v mnohých iných (napríklad aj pri prepade na ulici, človek sa na začiatku ešte bráni, ale ak sú útočníci v prevahe, vzdá to a už sa to len snaží prežiť, viac sa už nebráni).
Podľa Seligmana má naučená bezmocnosť veľmi úzky vzťah so vznikom depresie, táto jeho teória však nebola experimentálne potvrdená. 
Neskôr však vypracoval ďalšiu teóriu (spolu so psychológom J. Teasdalom), podľa ktorej sa naučená bezmocnosť spájala s miestom riadenia. Teória miesta riadenia rozdeľovala ľudí na externalistov (tých, ktorí pripisujú výsledky svojich činov vonkajším faktorom) - neurobila som skúšku, na vine je vyučujúci, lebo dal hlúpe otázky; a internalistov (ktorí, práve naopak, výsledky svojho správania pripisujú vnútorným faktorom - sebe) - nespravila som skúšku, je to moja vina, lebo som sa poriadne nenaučila.


Zdroj: Hunt, M.: Dějiny psychologie. Praha, Portál, 2000; Nakonečný, M.: Sociální psychologie. Praha, Academia, 2000)

2 komentáre: