Translate

streda 26. februára 2014

Prípady "vlčích detí"

Prvý prípad "vlčieho dieťaťa" ani tak nie je prípad dieťaťa, práve naopak, dospelého muža. Tento prípad je zaujímavý aj tým, že  sa odohral na našom území okolo roku 1750 (rok je len približný). V okolí Spišského hradu našli polodivokého človeka, ktorého nazvali Tomko. V tom období mal zhruba 30 rokov. Celý čas žil v lese, kde sa živil korienkami a surovým mäsom. V zime prespával v kôľňach a chlievoch. Od ľudí prijímal potravu, inak sa im však vyhýbal. Nerozprával, poznal len citoslovce "ham", aj to však skôr naznačil ako vyslovil. Keď sa ho nakoniec ľudia ujali, podrobili ho prevýchove. Netrvalo dlho a Tomko začal rozumieť posunkom iných ľudí, neskôr aj ich reči až sa nakoniec naučil hovoriť slovensky a dokonca rozumieť aj nemčine. Jeho reč však bola zvláštna, napríklad každému mužovi, ktorý nosil cop, hovoril "vojak". "Šimon a Judáš" bol pre neho výraz pre sneh, keďže v tom období zvyčajne snežilo. Bez problémov dokázal odpovedať, keď sa ho na niečo pýtali, ale nikdy sa nenaučil počítať alebo odriekavať z pamäti modlitbu.

Ďalší prípad sa odohral v tropických džungliach Strednej Ameriky, kde objavili 5 ročného chlapca, ktorého následne nazvali Tarzanito. Živil sa lesnými plodmi a surovými rybami, spal v jaskyniach a na stromoch. Nerozprával, vydával však prenikavé škriekavé zvuky, po stromoch lozil veľmi obratne a neúnavne sa bránil chyteniu, pričom po objavení ešte veľmi dlho unikal. Nakoniec ho však chytili a po prevýchove sa z neho stal šikovný chlapec, ktorý v škole priam vynikal. Dodnes však nepoznáme odpoveď na to, ako sa do džungle dostal alebo ako dokázal prežiť, keď v jeho veku to je bez pomoci nemožné.

Asi najslávnejší a najlepšie zdokumentovaný prípad "vlčích detí" pochádza z roku (približne) 1920, kedy misionár J. A. Singha objavil pri návšteve indickej dediny Godamuri dve bytosti pohybujúce sa so svorkou pozostávajúcou z troch dospelých vlkov a dvoch vlčích mláďat. Počas výpravy podniknutej na "záchranu" detí dva vlky unikli, vlčica bola zabitá počas toho, ako sa snažila "vlčie deti" chrániť a malé vĺčatá boli zajaté. Zistilo sa, že deti boli vlastne dievčatká, staršia, Kamala, mala 8 rokov a mladšia, Amala, mala len 18 mesiacov. Podľa popísaných telesných znakov sa obe dievčatá v úplnej miere prispôsobili životu v divočine. Paže a ruky použávala Kamala len k pohybu, uchopovacím orgánom boli ústa. Nápadné boli jej silné ramená a nohy, na kolenách, chodidlách, dlaniach a lakťoch boli obrovské mozole. Podľa záznamov behala po štyroch tak rýchlo, že ju bolo skoro nemožné chytiť vo voľnom priestore.
Kožu mali mimoriadne čistú, vlasy však boli zlepené do mohutnej guče. Obe deti boli umiestnené do sirotinca, kde ich prevychovávali. V novom prostredí odmietali jesť, až pokiaľ neboli úplne vyhľadované. Jedli aj pili však zvieracím spôsobom. Ľudí sa desili a deti, ktoré sa k nim priblížili, Kamala pohrýzla. Počas dňa spali schúlené v kúte a v noci ožili, vyli vlčím spôsobom. Žiadne iné zvuky nevydávali, len keď sa k nim priblížili iné deti, Kamala vrčala a cerila zuby.  Amala robila rýchle pokroky, zomrela však necelý rok po ich "záchrane". Kamalina prevýchova šla omnoho pomalšie. Svoje prvé slovo povedala po dvoch rokoch, o ďalšie dva roky obsahoval jej slovník len 6 slov a až po 8 rokoch dokázala hovoriť jednoduchými a krátkymi vetami.  Trvalo jej 3 roky pokiaľ sa dokázala vzpriamiť a prvé kroky dokázala až 6 rokov od začiatku prevýchovy. V tejto dobe sa už dokázala postupne včleňovať do kolektívu detí, boli jej zverované malé službičky a práce, ktoré svedomite plnila a jej citový život už bol pomerne bohatý. Zomrela na urémiu (zlyhanie obličiek) približne vo veku 17 rokov. Predpokladá sa, že Kamalin vývoj by bol dokončený vo veku zhruba 35 rokov, kedy by dosiahla mentálnu úroveň 10-12 ročného dieťaťa.

Okrem týchto prípadov bolo veľa ďalších, podobných, napr. chlapec (Klement) žijúci medzi prasiatkami, chlapec žijúci medzi leopardmi od svojich 2 až do 5 rokov, poľské dievča "unesené" vlkmi v ranom detstve, dve deti objavené v Indii žijúce 6 rokov v divočine atď.

(Všetky obrázky sú fotky Amaly a Kamaly z obdobia, keď ich našli.)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára