Translate

piatok 28. marca 2014

Alzheimerova choroba

Demencia je choroba charakteristická stratou pamäte, zmenami osobnosti alebo dokonca aj poklesom intelektuálnych schopností, ktorá väčšinou postihuje ľudí nad 65 rokov. Práve Alzheimerova choroba je asi najznámejším typom demencie. 
Alzheimerova choroba spôsobuje progresívne odumieranie nervových buniek v mozgovej hemisfére. Vývoj choroby má u každého postihnutého svoje vlastné tempo, môže trvať osem až dvadsať rokov, pričom príznaky a prejavy choroby sú tiež individuálne a neprejavujú sa u každého v rovnakej forme. 
Alzheimerovu chorobu môžeme rozdeliť do troch štádií, a to na ranné, mierne a pokročilé. Delenie pripomína jednotlivé životné etapy vývinu človeka, keďže správanie osoby trpiacej Alzheimerovou chorobou sa postupom času stále viac podobá správaniu malého dieťaťa.


Prvá časť mozgu, kde dochádza k odumieraniu buniek, sa nachádza v blízkosti hyppocampu, ktorý je centrom pamäti. Následne sa šíri ďalej a ničí jednotlivé funkcie mozgu. U postihnutých sú v tomto štádiu časté výpadky pamäti, ale ostatné časti mozgu fungujú normálne. Ako však Alzheimerova choroba postupuje ďalej, poškodenie sa posúva do spánkového laloku a spôsobuje, že má človek problémy s porozumením slova alebo nájdením správneho výrazu.
Keď sa už poškodenie mozgu dostáva do temenných mozgových lalokov, Alzheimerova choroba sa dostáva do druhého - mierneho štádia. V tomto štádiu stráca postihnutý schopnosť integrovať zrakové vnemy, zvuky, pocity tela, má problémy s obliekaním, často sa stráca alebo stráca orientáciu a nedokáže si spomenúť, ako sa jednotlivé predmety používajú. Tiež sa poškodilo centrum reči a má veľmi spomalené reakcie.
V pokročilom štádiu sa choroba šíri do čelového mozgového laloku. Človek stráca schopnosť adekvátne reagovať, schopnosť úsudku a logického myslenia. Môže sa správať násilne alebo práve naopak, poddajne až apaticky. V tomto štádiu už choroba zničila skoro všetky nervové bunky mozgovej hemisféry, okrem tej časti mozgovej kôry, ktorá je zodpovedná za motorickú činnosť (pohyb) a zrak. Neskôr však zlyhajú aj tieto funkcie a pacient je bez reakcií pripútaný na lôžko.

Na nasledujúcom videu je názorne zobrazený postup choroby, nemusíte ani veľmi rozumieť po anglicky, lebo celý postup je vyššie popísaný.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára