Translate

piatok 21. marca 2014

Priatelia prichádzajú a odchádzajú - stále však máte....seba!

Nedávno som čítala článok o  priateľstve, ktorý ma veľmi inšpiroval. Nebol to však bežný článok popisujúci kvalitný priateľský vzťah medzi dvomi ľuďmi, naopak, zaoberal sa tým, ako sa stať svojím najlepším kamarátom. Začínalo sa to nejako takto: "Priatelia prichádzajú a odchádzajú..."
Nedalo mi to a dlho som nad tým rozmýšľala. Často sa stretávam s ľuďmi, ktorí tvrdia, že nič také ako najlepšieho kamaráta/tku nemajú. Niektorí tvrdia, že z "takýchto vecí" už vyrástli a na to, aby preberali svoje intímnosti majú partnera. Iní zase argumentujú, že na to, aby si s niekým vybudovali takýto vzťah, nemajú čas. Ja si myslím, že na to, aby ste našli svoju spriaznenú dušu (väčšinou rovnakého pohlavia, totiž väčšina ľudí potrebuje okrem partnera aj kamarátov/tky) čas nepotrebujete a rozhodne na to nikdy nebudete starý. Je to niečo, ako nájsť toho "pravého/pravú". Väčšinou už po chvíľke rozhovoru viete, že ten človek vám úplne sadol (ako riť na šerbeľ) a keď sa s ním ešte párkrát stretnete, vybudujete si určité priateľské puto, ktoré vás k tomu druhému "priťahuje" (pozor, nie fyzicky!).
Lenže čo v takom prípade, ak sa vám takého človeka nepodarí nájsť, partnera nemáte alebo je dočasne odcestovaný a vy ste obklopení len kvázi kamarátmi (známymi), s ktorými si sem tam zájdete na pivo alebo do kina, ale nikdy by ste s nimi neprebrali niečo súkromnejšie/osobnejšie a navzájom svoju spoločnosť intenzívne nevyhľadávate? Možno ste z tých, ktorí ani nehľadajú niekoho tak blízkeho, nie pre každého je totiž príjemné "odhaliť sa" pred niekým, povedať mu svoje tajomstvá, plány, nápady, problémy, hovoriť s ním o pocitoch a obavách... Bezpečnejšie je nechať si to všetko pre seba. Ale na druhej strane je veľmi príjemné, keď viete, že niekto, koho máte radi a koho obdivujete (väčšinou svojich najlepších kamarátov obdivujeme) nás podporuje v našich plánoch, prípadne nám ich pomáha zrealizovať.
No ak ste z tých, ktorí ešte takú osobu nenašli, poprípade o ňu z rôznych dôvodov prišli, nezúfajte. Vždy sa môže stať, že na niekoho takého natrafíte. Ak sa vám však už nechce čakať, mám pre vás radu. Staňte sa svojím najlepším kamarátom/tkou! Počuli ste už ľudovú múdrosť typu: "Ak nemáš rád sám seba, ani iní ťa nebudú mať radi." alebo "Pokiaľ nedokážeš tráviť čas sám so sebou, nikdy nebudeš spokojný ani v spoločnosti iných."? (Presné znenie týchto "citátov" si už nepamätám, odpusťte, ale ide o pointu). Vychádzajúc z týchto múdrostí, by ste mali urobiť všetko pre to, aby vám bolo vo vlastnej spoločnosti príjemne. Ak sa vám stane, že sa na vás v piatok večer vykašlú vaši kvázi kamaráti, patner/ka nie je "po ruke" a vy nechcete sedieť doma pri X-Faktore, zájdite si napr. do kina, hoci aj sami! Prvýkrát to bude možno trápne, ale ten pocit sa dá prekonať a nakoniec si ten film aj užijete. Keď sa doma nudíte a nemáte s kým tráviť čas, pokojne choďte na prechádzku, nejakú zaujímavú prednášku, na výstavu alebo do divadla aj sami. Uvedomíte si, že čas sa dá tráviť kvalitne aj bez osoby, ktorá by po krátkom pohľade na vás dokázala povedať, na čo myslíte.
Môže sa síce stať, že na vás budú ľudia v kine čudne zazerať a myslieť si, že vám na rande zabudol prísť partner, ale nech vás to vôbec netrápi. U nás to ešte nie je trendom, ale vo svete sa už pomaly rozvíja aj myšlienka turizmu pre jedného (teda, že idete na dovolenku sami) a podľa cestovných kancelárií, ktoré podobné služby ponúkajú, to je celkom populárne. To je veľmi dobrý začiatok pre ľudí, ktorí sa chcú spriateliť sami so sebou. Pokiaľ vám je však smutno, že nemáte osobu, ktorú by ste mohli nazvať tou "naj", určite nepozerajte filmy a seriály, kde hlavného hrdinu nakoniec vždy zachráni jej/jeho najlepší kamarát. Myslite na to, že je najvyšší čas, aby ste sa stali hrdinom vlastného života!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára