Translate

štvrtok 1. mája 2014

Absolvent = nezamestnaný?

Práve ste skončili školu, úspešne ste zmaturovali/zoštátnicovali a idete sa zaregistrovať na Úrad práce. Ste mladí, ambiciózni, chcete si nájsť prácu, ale na úrade vám nevedia ponúknuť také pracovné miesto, ktoré by vás, či už platovo alebo obsahovo zaujalo. Keď si hľadáte prácu na vlastnú päsť, nedarí sa vám o nič viac. Na pohovoroch vám vytýkajú nedostatok praxe a celkovo málo skúseností v danej oblasti alebo vám povedia, že ste na to konkrétne pracovné miesto prekvalifikovaní, prípadne ponúkajú plat, ktorý sa nerovná vašim predstavám. Na vine je vaša škola, lebo vám nezabezpečila dostatok príležitostí na prax, tiež štát, lebo nedokáže vyprodukovať potrebné množstvo pracovných miest, hospodárska kríza, vďaka ktorej by ste dostali v novom zamestnaní mizerný plat, a možno aj zamestnávateľ, ktorý vás nezamestnal, lebo nedokázal odhaliť vaše skryté vlohy. Je vám táto situácia známa? A je to všetko naozaj tak?

Mnoho absolventov, či už stredoškolských alebo vysokoškolských má v posledných rokoch problém zamestnať sa po škole. Vyššie uvedené dôvody môžu naozaj ovplyvniť možnosť zamestnať sa, ale to je úplne jasné každému študentovi už od okamihu, kedy začne študovať. Tieto faktory, bohužiaľ, nedokážeme ovplyvniť, ale niečo predsa len môžeme urobiť pre našu budúcu kariéru už počas štúdia.
V prvom rade by sme si mali uvedomiť, či študujeme to, čím by sme sa chceli v budúcnosti zaoberať. Zastávam názor, že študovať niečo len pre titul je v dnešnej dobe, kedy má vysokoškolský titul polovica slovákov, úplne zbytočné. Titul už dnes nezabezpečí vyšší plat. Práve naopak. To, že sa už každý snaží študovať na vysokej škole spôsobilo, že je nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v oblastiach ako sú krajčírstvo, klampiarstvo, stolárstvo, murárstvo atď. a o pár rokov nám už nebude mať kto postaviť dom, stavať diaľnice, šiť šaty, kopať studne alebo opravovať odtok. Dôvodom voľby štúdia na vysokej škole je u veľkej časti študentov vyhliadka na lepšie platobné podmienky po ukončení školy. Ak to bude takto pokračovať, bude obrovské množstvo právnikov, sociálnych pracovníkov, ekonómov a áno, aj psychológov, ktorí sa nebudú vedieť zamestnať v odbore. Na druhej strane však bude málo klampiarov, murárov a maliarov, ktorí nebudú mať konkurenciu a za svoju prácu dostanú veľmi dobre zaplatené, v konečnom dôsledku možno ešte lepšie, ako niektorí vysokoškolsky vzdelaní ľudia. Preto odporúčam nehrnúť sa na vysokú školu za každú cenu, skôr sa zamyslieť nad záujmami a snažiť sa ich prepojiť aj s budúcim zamestnaním.
Ďalší problém, ktorý vidím u vysokoškolákov je neochota urobiť niečo navyše. Už som spomínala, že dnes je obrovské množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorých produkujú naše školy ako na bežiacom páse. Na druhej strane je však málo pracovných miest, z čoho vyplýva, že zamestnávateľ má možnosť vyberať si z množstva uchádzačov. Je úplne pochopiteľné a prirodzené, že si vyberie toho najlepšieho. Pýtate sa, ako môže vedieť, že je najlepší? No jednoducho, pozrie sa na jeho životopis! Absolvent, ktorý skončil školu ale v životopise nemá uvedené nič navyše, žiadne kurzy, stáže, prax atď. je iba jeden z mnohých. Ale absolvent, ktorý sa už počas štúdia snažil urobiť pre svoju kariéru niečo viac, ako len sedieť v škole, je pre zamestnávateľa zaujímavý, lebo to svedčí o jeho snahe zlepšovať sa, o jeho ambicióznosti, o tom, že myslí na budúcnosť, je snaživý a okrem iného má už aj nejaké skúsenosti (prax a stáže). Mnoho študentov odradí od stáže samotný fakt, že nie je platená. Mali by to však brať ako investíciu do svojej budúcnosti, pretože práve tá časť životopisu zaujme zamestnávateľov najviac. Hlavne by si však mal každý absolvent uvedomiť svoje schopnosti a vedomosti a v budúcom zamestnaní očakávať aj primerané platové podmienky. Nie je reálne, aby niekto, kto vyštudoval odbor, ktorý ho vôbec nebavil a ani sa mu nikdy nevenoval viac ako len v škole (prečítať si o tom niečo viac, ísť na školenia, konferencie, stáže, prednášky mimo školu alebo dokonca ani na tie v škole) sa zamestnal v odbore hneď po štátniciach a zarábal si podľa svojich predstáv (beriem na vedomie výnimky, ktoré majú šťastie, známosti..).
Takže pokiaľ máme problém zamestnať sa, môžeme viniť každého a všetko, ale rovnako musíme viniť aj seba. Vždy je tu možnosť zlepšovať sa, kariérne rásť a naučiť sa niečo nové, hlavne pokiaľ študujeme. Ako študenti máme neskutočné množstvo možností, zliav a ponúk, ktoré čakajú na to, kedy ich konečne využijeme. Preto nestrácajte čas a urobte niečo pre svoju budúcnosť už teraz!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára