Translate

piatok 4. júla 2014

Ľudia sa menia, vzťahy sa menia...

Nejeden z nás už mal určite sentimentálnu chvíľku, kedy sa zamyslel nad tým, ako je možné, že človek, ktorý nám bol v minulosti blízky, pre nás v prítomnosti nič neznamená. Ako sa môže stať, že sa dvaja ľudia takto odcudzia? Často sa ani nemusíme pohádať s tou druhou osobou, proste náš záujem o ňu upadá, až kým si neuvedomíme, že sme sa nevideli mesiace a ani nám to veľmi nevadí. Ja sama mám v okolí viac takých ľudí, a to ma donútilo zamyslieť sa nad tým, čím to je. Môže to byť moja vina? Alebo vina toho druhého človeka? Nuž, môže a nemusí...
Vzťahy medzi ľuďmi vznikajú hlavne vďaka tomu, že si ľudia navzájom "sadnú", rozumejú si, majú spoločné záujmy, podobný zmysel pre humor, bývajú blízko seba, sú spolužiaci, kolegovia alebo niečo podobné. Aby však vzťahy vydržali, je potrebné, aby si ľudia udržali to, čo majú spoločné (hoci aj to bydlisko), lenže práve to je často kameňom úrazu. Osobnosť človeka sa postupne vyvíja, rastie a mení sa (alebo aj upadá :) ). Každá skúsenosť, ktorá sa nám prihodí, každý človek, ktorého spoznáme, každý pribúdajúci rok na nás pôsobí a ovplyvňuje nás. Mení nás. Pokiaľ ten druhý človek vo vzťahu nie je ovplyvnený podobne (nestretáva tých istých ľudí ako my, necestuje, pričom mi áno, atď.), jeho osobnosť sa môže meniť úplne iným spôsobom/smerom, akým sa mení tá naša. Postupne sa môžu meniť naše záujmy, priority či pohľad na svet, až si uvedomíme, že nám tá druhá osoba vo vzťahu neposkytuje to, čo od vzťahu očakávame alebo potrebujeme (alebo nám neposkytuje to, čo nám bolo doteraz poskytované). 
Vzťahy, ktoré nie sú založené na viacerých pilierových bodoch (spoločných veciach) sú krehké a keď sa o ne nestaráme, rýchlo sa rozpadnú. Pokiaľ dvoch ľudí spája to, že bývajú blízko seba (napr. chlapci, ktorí sa kamarátia od malička práve preto, lebo boli susedia od narodenia), stačí, aby sa jeden z nich odsťahoval a samotný fakt, že sa nestretávajú každý deň spôsobí, že sa prestanú vyhľadávať. Alebo dve ženy, obe karieristky, ktoré si rozumejú vďaka svojim názorom na prácu, sa prestanú vídať, keď jedna z nich otehotnie a už sa tak nezaujíma o svoju kariéru. Prípadne partneri, z ktorých jeden musí odcestovať na dlhšiu dobu do zahraničia (napr. kvôli práci) a tým, že spoznal inú kultúru, inú mentalitu, iný spôsob života, sa zmenia jeho priority a svetonázor, a to ovplyvní aj jeho správanie vo vzťahu k partnerovi. 
Je takáto zmena zlá? Kto je vlastne na vine? Myslím si, že viniť by sme nemali nikoho, pretože to by svedčilo jedine o našom pokrytectve. Tak, ako tá druhá osoba, ani my nemôžeme mať úplne pod kontrolou spôsob, akým nás ovplyvní prostredie. Život je zmena a aj keď tá zmena spôsobí, že si už s niekým nerozumieme tak, ako sme si rozumeli predtým, nemáme čo ľutovať. Buď si nájdeme niečo iné, čo by nás s tým druhým spájalo, alebo sa otvoríme novým možnostiam (ľuďom) a vytvoríme si skvelý vzťah s niekým, kto je v danom životnom úseku nášmu srdcu bližší.

3 komentáre:

  1. Ďakujem, že si napísala tento blog :)! Akurát dnes mám takú nostalgickú chvíľu, kedy sa zmierujem s faktom, že ľudia sa menia a niekedy sú v našom živote dočasne, ale všetko je ako má byť... Niekedy sa pristihnem pri tom ako si veľmi želám, aby ľudia, ktorí sa zmenili k horšiemu vplyvom ťažkých životných situácii, sa vrátili do môjho života ako vylepšení ľudia :)... Nie, aby sa vrátili k svojmu starému ja, ale aby jednoducho podrástli.
    Myslím si, že zmeny sú pozitívne ak ľudia vždy počúvajú svoje srdce :) (najideálnejšie ak si zosúladia rozum so srdcom). Môžem len dodať, že ten kto má v našom živote byť, sa nám ozve aj po rokoch. Hovorím z vlastnej skúsenosti :)... Život je veľmi nevyspytateľný.

    Ďakujem, že si napísala tento blog. Pomohlo to aj mne samej usporiadať si myšlienky...a pochopiť, že to tak malo byť... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Armita :) Úplne s tebou súhlasím, život je veľmi nevyspytateľný - niekedy nám zo života odíde osoba, ktorá pre nás znamená veľa a o niekoľko rokov sa v ňom môže opäť objaviť :) Tiež si niekedy želám, aby sa mi do života vrátili ľudia, ktorých som mala veľmi rada, potom si však uvedomím, že tí ľudia už neexistujú a s ich súčasným "ja" by som si možno ani nerozumela, život je ale úžasný, lebo nám poskytuje mnoho možností spoznať ľudí, ktorých v danom okamihu "potrebujeme".

      Vždy sa poteším spätnej väzbe od čitateľov a tá tvoja ma potešila obzvlášť, ďakujem a prajem všetko dobré :)

      Odstrániť
  2. ahoj sisa, celkom zaujmavy clanok si napisala. este sa trosku pohrat s formatovanim a bude sa ovela lepsie citat ;)
    pekny pohlad na vyvoj vztahov a nevyspytatelnosti :)
    pre inspiraciu mne sa velmi pacil na temu vztahov tento clanok, myslim ze to je uplatnitelne na akekolvek vztahy: https://www.parfumylacno.sk/clanky/39-vztahy/889-ako-najst-lasku-bez-pretvarky

    OdpovedaťOdstrániť